Katmer Poğaça Tarifi İçin Malzemeler
- 1 su bardağı süt
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 yumurta (akı içine, sarısı üstüne)
- 1 yemek kaşığı kurumaya ya da 20 gr yaş maya
- 2 çay kaşığı tuz (videoda tatlı kaşığı yazıyor çay kaşığı olarak kullanın)
- 2 çay kaşığı toz şeker
- Aldığı kadar un
Arasına;
- 75 gr tereyağ (oda sıcaklığında yumuşatılmış)
- 100 gr beyaz peynir (ben maydanoz da ekledim)
Katmer Poğaça Tarifi Yapılışı
- Mayayı ılık bir su da eritin. Yarım çay bardağı su yeterli olacaktır.
- Daha sonra süt, yumurta akı,tuz, şeker, sıvı yağ ve un ile hamurunuzu yoğurun.
- Hamuru 8 eş paçaya bölerek her birini tabak büyüklüğünde açın ve aralarına tereyağı sürerek üst üste dizin. Yağ hamurunuzun birbirine yapışmamasını sağlayacak ve böylece katmerli görünümü elde edeceksiniz. Üst üste koymuş olduğunuz hamuru fazla ezmeden 60-70cm e kadar büyütün. Ve pizza dilimi gibi dilimleyerek (12 dilim) sigara böreği sarar gibi geniş kısmına iç malzemenizi koyun ve sarın.
- Yarım saat mayalanmasını bekledikten sonra yağlanmış tepsiye dizerek üzerine yumurta sarısını sürün.
- 180 derecede ısıtılmış fırında pişirebilirsiniz.
Katmer poğaça püf noktaları
- İlk olarak mayanızı ılık su ile aktif hale getirmelisiniz.
- 8 parçaya ayırdığınız hamurunuzu üst üste dizerken her katına tereyağı yada margarin sürmelisiniz. Genellikle tariflerde alternatifler oluyor ancak bu tarifte katların arasına mutlaka margarin yada tereyağı sürmelisiniz. Onu da oda ısısında yumuşadığında elinizle sürmelisiniz. Yerine sıvı yağ yada margarini eritip sürdüğünüzde aynı sonucu alamazsınız. Katlar birbirine yapışır ve katmer poğaça elde etmiş olmazsınız.
- Poğaçalarınıza şekil verip tepsiye dizdikten sonra yarım saat kadar mayalanmasını bekletmelisiniz. Bu poğaçalarınızın yumuşak olmasını sağlayacaktır.
Katmer poğaça buzlukta saklanır mı?
- Katmer poğaçalarınızı çokça yapıp buzluklarınızda saklayabilir ve zor zamanlarınızda buzluktan çıkartarak ısıtıp tüketebilirsiniz. İlk gün ki gibi taze olacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder